Η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο κλείνει τα 129 της χρόνια. Γιατί πιστεύει ότι ο Θεός την τιμωρεί και είναι δυστυχισμένη

Ήταν 27 χρονών στη Ρωσική επανάσταση, 55 στη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και 102 στην κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
Η Koku Istambulova από την Τσετσενία γεννήθηκε το 1889 και θεωρείται η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο. Παρ’ όλα αυτά, λέει ότι μίσησε κάθε λεπτό της ζωής της.

Μπορεί να βρήκε το μυστικό της μακροζωίας, αλλά θεωρεί ότι ο Θεός την τιμωρεί για κάποιο λόγο. «Για κακή μου τύχη είμαι ακόμη ζωντανή. Έχω κουραστεί. Δεν είναι θεϊκό δώρο για μένα, αλλά τιμωρία» είπε σε συνέντευξή της.

Η Istambulova λέει ότι δούλευε πολύ και δεν έχει ζήσει ούτε μια ευτυχισμένη μέρα.
Ακόμη θυμάται τις τραγικές στιγμές που πέρασε, όταν έβλεπε τα γερμανικά τανκς να περνούν έξω από το πατρικό της στην Τσετσενία.«Ήταν τρομακτικό, αλλά προσπαθούσα να μην το δείχνω. Κρυβόμασταν μέσα στο σπίτι.»
Η Istambulova και η οικογένειά της απελάθηκε μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο μαζί με ολόκληρο το τσετσενικό έθνος στο Καζακστάν και στη Σιβηρία, όταν ο Joseph Stalin τους κατηγόρησε για συνεργασία με τους Ναζί.
Θυμάται επίσης, όταν μειώθηκαν οι μουσουλμανικοί περιορισμοί στα ρούχα.
«Μεγαλώσαμε με πολύ αυστηρούς κανόνες. Θυμάμαι τη γιαγιά μου να με χτυπά και να με επιπλήττει γιατί φάνηκε για λίγο ο λαιμός μου.» ανέφερε η ηλικιωμένη γυναίκα.
«Κοιτάζοντας πίσω στη δυστυχισμένη μου ζωή, εύχομαι να είχα πεθάνει όταν ήμουν ακόμη νέα. Δούλευα όλη μου τη ζωή. Σκάβαμε το έδαφος όλη μέρα και φυτεύαμε καρπούζια. Οι μέρες περνούσαν έτσι. Δεν υπήρχε χρόνος για ξεκούραση ή διασκέδαση. Και τώρα δεν ζω, απλώς σέρνομαι».
Παρόλο που είναι 129 χρονών, μπορεί να περπατήσει, να φάει και να εξυπηρετήσει τις βασικές ανάγκες της μόνη της, αλλά έχει πρόβλημα στην όραση.
Η ίδια δεν μπορεί να εξηγήσει πώς τα κατάφερε. Γιατροί της περιοχής της λένε ότι η διατροφή της έπαιξε σημαντικό ρόλο στη μακροζωία. Έτρωγε κυρίως γαλακτοκομικά και ελάχιστο κρέας.

Όπως ανέφερε η ηλικιωμένη έχει «θάψει» όλους τους συνομήλικούς της και σχεδόν όλους τους συγγενείς της. Έχει αποχαιρετήσει ακόμη και τα παιδιά της, με την τελευταία κόρη να αφήνει την τελευταία της πνοή πριν από πέντε χρόνια σε ηλικία 104 ετών.
«Ο κόσμος και η ζωή έχουν αλλάξει δραματικά. Οι άνθρωποι έγιναν άπονοι, δεν προσέχουν ο ένας τον άλλον, είναι οργισμένοι. Παλιότερα ζούσαμε καλύτερα. Παρόλο που βιώναμε πολέμους, οι άνθρωποι ήταν περισσότερο συμπονετικοί και γενναιόδωροι.»
Η Istambulova προσπαθεί να μεταφέρει στους απογόνους της τις αξίες της ζωής με την ελπίδα όταν θα τους κάνει καλύτερους ανθρώπους. 
«Πάντα δίδασκα στα παιδιά μου να μην χασομερούν, να ακούν τους γονείς τους και να είναι ευγενικοί άνθρωποι. Και αυτό λέω και στα εγγόνια μου τώρα. Τους μαθαίνω να σέβονται τις παραδόσεις και τα έθιμα, να σέβονται τους γείτονες, να προσέχουν την οικογένειά τους, να είναι καθαρά και προσεγμένα. Έτσι, θα σώσουν τον κόσμο».
Πέρα από το διαβατήριο της που επιβεβαιώνει την ηλικία της, όλα τα υπόλοιπα έγγραφά της κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Τσετσενία το διάστημα από το 1999 έως το 2009.
πηγη valueforlife.gr